Haal een robot in de boardroom

De trendwatchers rollen weer over elkaar heen in deze tijd van het jaar. Lijstjes met voorspellingen over de toekomst van leven en werk staan overal in de media. Over één ding zijn alle trendwatchers het eens: 2018 gaat over data en artificial intelligence, of een combinatie hiervan.

Ik word zelf altijd een beetje moedeloos van die lijstjes. We worden alert gemaakt, maar vaak ook bang over wat er komen gaat, terwijl oplossingen niet worden geboden. Hoe moet ik nu dit nieuwe jaar beginnen als ik bij wil blijven? Voor mij gaat het in 2018 om de vermenselijking van technologie. Daar waar technologie vooral een ‘ding’ was, zien we nu steeds meer kansen en ideeën ontstaan om mens en technologie samen te laten werken en het beste uit elkaar te laten halen. Mens en robot? 1+1=3.

Inmiddels zijn we het tijdperk dat we nog het idee hadden dat we technologie zouden kunnen stoppen voorbij. Nu moeten we nadenken over hoe we onszelf als mens moeten evolueren om samen te kunnen werken met technologie. Wordt het een jaar waarin we onszelf als mensen gaan vernieuwen? Wat mij betreft wel! De discussie gaat in ieder geval minder om het domineren en controleren van technologie, en meer om de manier waarop we data en AI ten goede kunnen gebruiken en daarbij ons gezonde, ethische verstand kunnen gebruiken. De discussie verschuift van het verdwijnen van banen naar het helpen van medewerkers om deze verandering te omarmen.

Een ludiek initiatief in dit kader is Hubot: het uitzendbureau voor robot en mens. Het initiatief laat met zestien futuristische beroepen zien dat robots mensen niet per se hoeven te verdringen, maar dat robots en mensen door samenwerking elkaar juist kunnen versterken.

Zo werd mij in de bijbehorende test http://hubot.org/job-test aangeraden om een zingende postbezorger te worden, waarbij de drone de pakketjes brengt en ik het pakket vergezel met een door de ontvanger gekozen lied. Daarmee worden mijn kwaliteiten kennelijk het beste benut. Natuurlijk is dit geen echt uitzendbureau, maar het zet ons wel aan het denken over kansen, mogelijkheden of bedreigingen.

Een bedrijf dat op dit terrein een echte stap durft te wagen, is Deep Knowledge Ventures in Hongkong. Al een aantal jaar heeft deze venture capitalist een AI-robot in de bestuurskamer. Deze robot, VITAL, kan data analyseren en daarmee succesvolle investeringen voorspellen. VITAL heeft evenveel zeggenschap als alle andere bestuursleden over de investeringen.

De verwachting is dat VITAL straks ook mee mag beslissen over alle financiële beslissingen die binnen het bedrijf genomen worden. De robot is niet gehumaniseerd, zit niet op een stoel, maar is een algoritme dat aanbevelingen doet.

Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer van dit soort innovaties en gedurfde mogelijkheden gaan zien. Het gaat hier om bewustzijn, om proberen en leren, met en door medewerkers, burgers, ceo’s en de robots zelf. Bedrijven die investeren in educatie en in een veilige data-omgeving zullen het meest succesvol zijn in deze samenwerking.

Onlangs heeft Google met het project AutoML ervoor gezorgd dat AI zijn eigen ‘kind’ kan ontwikkelen. Daarmee kan een robot in de toekomst kijken en kunnen robots ons wellicht meer leren dan dat wij voor hen kunnen programmeren.

Wat kunnen we verder doen in 2018 om aan te sluiten bij alle trends op het gebied van data en artificial intelligence? Vooral kritisch blijven nadenken en onze menselijke competenties gebruiken om te bepalen hoe we samen kunnen werken met technologie. Laten we dit jaar proberen AI-trendwatchers aan het woord te laten. Daarna kunnen wij zelf kiezen hoe we naar de wereld kijken, die willen beleven en hoe we de wereld willen veranderen.

Over studio 21st

Waar HR en ICT samen groei realiseren.

Studio 21st ondersteunt organisaties bij technologische ontwikkeling, klantbehoeften en personeelstekort. We creëren humAIn teams en bevorderen efficiënt en zinvol werk met technologie, met aandacht voor medewerkers.


De toekomst van werk

Er wordt al jaren geschreven over de toekomst van werk. Maar is die er niet al lang? We kunnen er naar blijven kijken of over blijven nadenken maar we kunnen ook gewoon gaan doen!

Laten we connecten

Ben je op zoek naar een inspirerende spreker, wil je onderzoek laten doen hoe jouw toekomst van werk eruit ziet of heb je advies en hulp nodig bij de uitvoering? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy

Change Programma

Samen zetten wij een programma op in jouw organisatie waarbij we bepalen hoe de humAIn workforce er voor jullie uitziet, onderzoeken waar mogelijkheden liggen en stellen een volledig programma samen hoe dit kan worden ingevoerd in jouw organisatie waarbij we onze expertise in verandermanagement toepassen.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy

Great place to grow

We realiseren een organisatie cultuur waarbij leren de basis is en een nieuwsgierige mindset bij al jouw medewerkers zorgt voor innovatie en groei.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy

Onderzoek & Advies

Met de humAIn workforce tool geven we inzicht welke taken door technologie kunnen worden overgenomen en welk menselijk potentieel er beschikbaar en verder ontwikkeld kan worden.

Kunnen administratieve taken van jouw call center vervangen worden zodat er meer tijd en ruimte is voor kennis bij de call centre medewerkers en meer tijd om proactief jouw klanten te benaderen? Laat een onderzoek doen en wij schrijven een advies waar jouw mogelijkheden liggen.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy

Inspiratie sessies en workshops

Door middel van lezingen of creatieve workshops, geven we input op de belangrijkste ontwikkelingen in de toekomst van werk. Daarbij kun je of geïnspireerd raken of via een workshop er ook zelf mee aan de slag.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om te kijken hoe wij jullie kunnen helpen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy